És dolent dormir amb mitjons?

13 febrer, 2023
És dolent dormir amb mitjons?

Comparteix a:

Comparteix a TwitterComparteix a facebook

Dormir amb mitjons, sí o no?

Dorms amb mitjons, sí o no?

Sens dubte, aquesta pregunta divideix la població en dos. Els qui dormen sense mitjons veuen estrany usar-los, i els qui dormen amb mitjons pensen que és impossible descansar bé sense.

 

Ara bé, què és realment millor per als nostres peus? És dolent dormir amb mitjons si en volem tenir cura?

Per tal d’ajudar-te a decidir, i que asseguris la salut dels teus peus també durant les hores de son, et presentem una llista de pros i contres de dormir amb mitjons.

Pros i contres de dormir amb mitjons

A favor

1. Major control de la temperatura corporal

Un dels principals motius pel qual les persones escullen dormir amb mitjons és per la sensació de calor.

Els mitjons són un bon aliat en les èpoques més fredes de l’any. A l’hivern, la temperatura corporal pot descendir entre 1 i 2 graus durant la nit. Els mitjons ens ajuden a augmentar aquesta temperatura corporal, és a dir, són termoreguladors.

En aïllar els nostres peus del contacte directe amb els llençols, que poden estar freds, assegurem un son més profund, evitant despertar-nos a causa del fred.

2. Ajuda a dormir abans

Paral·lelament, el fet que els mitjons siguin termoreguladors també ens ajuda a quedar-nos adormits amb més facilitat.

Això és perquè tenir els peus calents relaxa. Amb la calor, els vasos sanguinis es dilaten, cosa que el cervell interpreta com un senyal que és hora d’anar a dormir.

 

3. Tenir cura del peu diabètic:

Un dels casos en què cal estar especialment atent a la temperatura dels peus és en les persones amb diabetis.

En pacients diabètics es pot veure alterada la sensibilitat als peus, tant profunda com superficial, per la qual cosa pot costar detectar fred o calor, cossos estranys, veure’s afectats els reflexos, entre altres coses.

Així, és recomanable utilitzar mitjons, sempre de fibres naturals com cotó, llana, fil, etc. per mantenir la temperatura dels peus i reduir la sensació de fred. Per altra banda, cal evitar costures o gomes que puguin estrènyer els peus o arribar a lesionar la pell. També és recomanable evitar moltes arrugues en la roba de llit o la presència d’objectes que puguin fregar els peus.

 

En contra

1. Problemes d’hidratació:

Un error comú en la cura dels peus és cobrir-los amb mitjons per anar a dormir just després d’haver-nos aplicat la crema podològica per a talons secs.

El més recomanable és deixar que la crema penetri bé en la pell, deixant uns minuts els peus a l’aire per assegurar la total absorció. Per contra, en col·locar els mitjons tot just després d’aplicar-la, estem arrossegant la crema, que queda acumulada al teixit. En conseqüència, es crea als mitjons un espai de cultiu per a bacteris, fongs i papil·lomes als peus, cosa que podria provocar infeccions.

2. Problemes de circulació

Seria recomanable evitar els mitjons en cas que la persona tingui problemes de circulació. Sigui per varius o inflamació als turmells, dormir amb mitjons no ajuda a millorar el retorn venós, per la qual cosa la sang triga més a arribar als peus i dels peus a la resta del cos.

3.      Higiene

Pel que fa a la higiene, és cert que dormir amb mitjons ens obliga a estar més atents a certs factors de risc.

Cal tenir en compte que els mitjons que utilitzem, tant per a dormir com en general, han d’estar nets. Així, hem de procurar no usar els mateixos mitjons que hem usat tot el dia per a dormir, ja que aquests poden estar humits a causa de la suor o per factors externs.

Si no canviem els mitjons, això pot donar lloc a una acumulació de bacteris o l’aparició de fongs.

 

Tenint tot això en compte, deixar de fer servir mitjons per dormir, o començar a fer-ho, és una decisió personal i un costum difícil de canviar. Per tant, la decisió dependrà de la situació de cada individu i de les circumstàncies: major o menor sensació de fred, problemes circulatoris o no, trastorns, etc.

Bé dormis amb mitjons, bé sense, l’important sempre serà que paris atenció als senyals, per saber què et permet descansar millor i què et demanen els teus peus. I, en el cas que hi hagi problemes als peus, assistir al centre de podologia de confiança.Podeu demanar hora còmodament des d'aquesta mateixa web i te la confirmarem el més aviat possible per mail o per telèfon.